Кулокранове SAEZ, издигнати на в.Мон Блан

saez-2

Изправени пред екстремните предизвикателства на климата и местоположението на Алпите, два кулокрана бяха издигнати в помощ на строителството на нова лифтова станция на Монблан, една от най-високите планини в Европа.

В средата на 2011г. Испанския производител на кулокранове SAEZ се изправи пред едно от най-големите предизвикателства в новата си история. То започва в Италия, няколко месеца преди началото на юни. На компанията Cordée Mont Blanc бил възложен договор за строителство на нова лифтова станция на Монблан, 3462 м над морското равнище.

Paolo Moscoloni, президент на  Edilpiemonte S.a.s, представител на SAEZ за североизточната част на италианския регион Пиемонт, получил обаждане от управител на Cordée, с молба за оферта за два 160 тонметра кулокрана, способни да вдигнат 10 тона, които трябвало да бъдат издигнати на върха на един от най-високите върхове на Монбнан – Pointe Helbronner.

Това бъдещо местоположение на крановете имало два основни проблема: първият бил това, че крановете трябвало да бъдат издигнати с хеликоптери, което означавало, че най-тежкия елемент не може да тежи повече от 2400 кг; и втория бил прекалено студения климат, който крановете трябвало да издържат.

Испанският производител обаче приел предизвикателството и отговорността. За да изгради тези два 10 тонни TLS 65 кранове, производителят е трябвало да раздели главната секция на стрелата на три части, така че най-тежката да не надвишава 2400 кг. Същото трябвало да се направи и с контра стрелите. В допълнение, SAEZ договорили Leroy-Somer във Франция, конкретно за този проект да изработят два двигателя по 52 кс всеки, със специална спирачка, която да работи добре при изключително ниски температури.

За да издигнат крановете обаче, поради липсата на пътища за достъп на автокран,  Cordée Mont Blanc е трябвало да наемат няколко хеликоптера. Едномоторен хеликоптер Eurocopter B3 бил нает за издигането на елементи с тегло под 700 кг., а Eurocopter Super Puma бил нает за издигането на елементите тежащи между 700 и 2400 кг.

Всеки ден обаче, поривите на вятъра достигали до 70км/ч, поради което понякога хеликоптерите неочаквано изпускали елементите на крана върху ледник на Монблан. Това била най-опасната част от целия процес.

По време на изграждането на втория кран, поради по-силните пориви на вятъра и променливите метеорологични условия, организацията е трябвало да прекрати работа с Eurocopter Super Puma. При тези обстоятелства, хеликоптера не бил в състояние да издигне една от секциите на стрелата, тежаща 2440 кг. Няколко дни по-късно, Cordée Mont Blanc трябвало да наеме по-мощния руски хеликоптер Kamov, който да довърши работата.

Издигането на крановете било осъществено от трима опитни техници на SAEZ, три хеликоптера и електроинженер от завода на SAEZ, който ръководил инсталацията.

Техниците си спомнят за този проект като за най-трудното, което са правили, с големия недостатък на изключително променливото време.  „Само за 15 минути времето се смени от слънчево и 10ºC, до мъгла и силна буря и температурите паднаха до -5ºC. След дълъг ден работа на крана, вече не си усещах пръстите.”казва Gian Paolo Storoni, най-опитния електоинженер на SAEZ.

Монтажната група била настанена в базата за катерачи New Turin. Те трябвало няколко пъти на ден да изкачват разстоянието от новата до старата база. „Бях напълно изтощен от постоянното изкачване. Не можете да си представите липсата на кислород на 3400 метра надморска височина” продължава  Storoni

Колко струвало монтирането на двата крана? Летателното време на хеликоптера Super Puma само по себе си струвало 110 долара на минута, а на Kamov било 140 долара на минута.

За Daniel Cánovas, президент и главен изпълнителен директор на Saez Cranes, най-важното нещо било „да докажем на себе си, че можем да постигнем всичко с което се заемем, и на нашите клиенти, че те могат да разчитат на нас и за специални проекти. Безкрайно благодаря на този клиент, че ни предостави тази страхотна възможност. Ние ще оправдаем техните очаквания.”

За Andrea Ninato, търговски представител на SAEZ в Италия, най-важното нещо било че „целият екип на SAEZ и Edilpiemonte е изключително доволен от свършената работа и се доказа, че нашите търговски отношения са силни. Последните месеци и двете организации срещнаха големи препятствия, но се справиха с тях чрез взаимно сътрудничество.”

Скоро след построяването на лифтовата станция, любители на ски спортовете и планинари, ще имат възможност да се възползват от удобства, които тя предлага. Може би ще вдигнат тост за смелия технически екип, направил това възможно.